Intro



Hallo jongens en meisjes,

Ik ben Toeta de mummie en welkom op mijn webblog over het Oude Egypte!

Wanneer er iets over geschiedenis wordt verteld, is het bijna onmogelijk om niks over het Oude Egypte te horen. Weinig landen kennen zo’n indrukwekkend en invloedrijk verleden als het mysterieuze Egypte. Het is een beschaving die ons al eeuwenlang tot de verbeelding spreekt!

Op deze webblog reis ik mee met jullie door de tijd. Jullie zullen hier allerlei informatie vinden als: ‘Wie waren die oude Egyptenaren? Waartoe dienden de piramides? Hoe leefde de farao’s? Enz…’

zaterdag 29 januari 2011

Naar de eeuwigheid

De Egyptenaren zagen de dood als de drempel naar het eeuwige leven. Het was belangrijk dat het lichaam van de farao zou overleven, maar dan moest het goed bewaard blijven.  De lichamen werden daarom gemummificeerd: om verrotting tegen te gaan kregen ze een speciale behandeling, balseming genoemd. 


Een mummie maken
Bekijk eerst even het filmpje, vooraleer je begint te lezen.


Het maken van een mummie werd gedaan door priesterlijke balsemers onder begeleiding van gezang en bezwering.
In de werkplaats van een balsemer werden de lever en andere organen verwijderd, gedroogd en veilig opgeborgen in speciale potten.
Vervolgens bedekten ze de farao met een zoutachtig wit poeder. Zo bleef het lichaam dagenlang liggen, tot het uitgedroogd was.


Daarna werd het lichaam omwikkeld met stukken linnen van soms wel 150 meter . Dat zijn ongeveer 150 flinke stappen!


De farao kreeg nog een masker op zijn hoofd. Tenslotte werd hij in zijn versierde doodskist gelegd (sarcofaag).
Naast zijn graf lagen allerlei kostbare voorwerpen en sieraden, want de farao zou die wel eens nodig kunnen hebben na zijn dood.

Wil je een spreekbeurt maken over mummies of wil je gewoon meer weten over mummies? Dan moet je zeker eens kijken op deze site! Hier vind je alles makkelijk en snel terug.    

Geen opmerkingen:

Een reactie posten